Interessante weetjes

Boerenkool

Er zitten ontzettend veel vitaminen in boerenkool. We denken altijd dat er meer vitamines in sinaasappel zit,
maar dat is dus niet waar. In boerenkool zitten  zelfs meer vitamines in.

Behalve vitaminen zit er in boerenkool veel mineralen waaronder mangaan.(Mangaan is een mineraal met vele belangrijke functies. Het helpt voornamelijk om andere voedingscomponenten effectiever op te nemen in het lichaam.) Daarnaast zit er 
calcium, ijzer en magnesium in de boerenkool.
De waanzinning hoge waarde van vitamine K in boerenkool betekent dat deze groente bij uitstek alle lichaamsprocessen die met ontstekingen op celniveau te maken hebben positief beïnvloed.

Courgette

Courgette is rijkaan foliumzuur, kalium, magnesium, vitamine A,B1 en C.Het bevordert een gezonde huid, een gezonde spijsvertering, en ondersteunt het zenuwstelsel.Courgette is bij uitstek goed voor de ogen. Niet alleen omdat er vitamine A in zit, maar ook omdat het luteïne en zeaxanthine bevat (helpen processen in ons lichaam te activeren). Deze twee voedingscomponenten voorkomen leeftijds gerelateerde  grauwe staar. We denken vaak dat wortelen om hun vitamine A-gehalte heel gezond is maar sinds we weten dat deze fytonutriënten ook veel bijdragen aan gezonde ogen staat courgette eigenlijk hoger op de lijst van groenten die gezond zijn voor de ogen, dan een wortel. Behalve de genoemde antioxidanten vitamine A, C, luteïne en zeaxanthine bevat de ideale moestuingroente veel polysacchariden en omega3-vetzuren welke ook antioxidant eigenschappen hebben. Deze fytonutriënten werken ook preventief tegen kanker en ziekten die met het bloed te maken hebben zoals aderverkalking en hartinfarct.


Cranberry


De cranberry zit vol met vitamine C en mineralen o.a ijzer, magnesium kalium, calcium, koper, zink en fosfor.


Cranberries hebben in wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat ze het immuunsysteem een boost geven. Mensen die regelmatig cranberries eten worden minder snel verkouden en krijgen minder snel de griep. 

Ze zijn goed als je veel last hebt van blaasontstekingen, omdat ze voorkomen dat de bacteriën zich in het slijmvlies nestelen. 


Wortelen
Wortels zijn erg gezond vooral voor de ogen. Dit komt omdat de stof betacaroteen in wortelen zit en dit wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het vermindert de kans op kanker en vermindert enkele ouderdomsverschijnselen.
Door de betacaroteen krijgt u een gezonde huid, zeker wanneer u regelmatig wortels eet. Ook zorgt dit voor een goede darmwerking en een gezonde ontlasting. Verder zitten ze vol vezels en werken ze cholesterolverlagend. Ze bestaan voor 0,2% uit vet en zelfs voor 85% uit water. Hierdoor zijn de wortels een “mager” product. Hiernaast bevatten ze ook nog vitamine A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12 en E plus nog meerdere gezonde mineralen.
Door al die gezonde voedingsstoffen, werkt het vaatverwijdend. Dit is vooral voor de wat ouderen heel belangrijk. Ook heeft het een positieve werking op uw hart en stimuleert het de productie van rode bloedlichaampjes.



*Nieuwe zoetmaker


Stevia rebaudiana (honingkruid) is de gezonde vervanger van suiker.

Het is zo'n 45 x zoeter en wordt beter door ons lichaam verwerkt.
De industrie mengt de zoete moleculen van de plant met hulpstoffen.
Maar het kan ook anders!
Thee en smoothies worden heerlijk zoet met een of twee blaadjes stevia.
Stevia is suptropisch, in een pot op het terras of in de vensterbank gedijt hij het best, maar mijd volle zon. Van juni tot augustus kunnen er stekjes genomen worden: neem stelen van zo'n 10 cm lang en snijd ze net onder de knop af. Haal de onderste blaadjes weg en zet in stekgrond op een lichte plek, uit de zon. Geperforeerd plastic erover en vochtig houden.


* Hoe blijft sla het beste vers?


Op een warme plek wordt sla snel slap. je bewaart sla het beste in de la van de koelkast.

Is de sla verlept, dan kun je de blaadjes oppeppen door ze in een bak met koud water en
ijsblokjes te leggen. 10 minuten moet genoeg zijn.


 *Boekweit
Boekweit is glutenvrij en zorgt voor een verzadigd gevoel. Het is goed voor de bloedvaten en verlaagd de bloeddruk. Er zitten verschillende mineralen in waaronder magnesium.
Het bevordert het afweersysteem en helpt spieren beter functioneren.

Leuk om te weten is dat Boekweit veel werd verbouwd in het veengebied rondom Emmen.
De beste boekweit jaren lagen tussen 1870 en 1890


Geen opmerkingen:

Een reactie posten